miercuri, 21 decembrie 2011

Aici vor fi prezentate retetele mele preferate si sfaturi despre preparare.

Incercati:

Coq au vin, adica cocoş in vin, pe romaneste, e o reteta clasica din gastronomia traditionala atat de bogata a Frantei . La origine, se pare ca ar fi fost un preparat taranesc, unul dintre cele mai vechi ale bucatariei franceze, existand legende despre o mancare asemanatoare inca de pe vremea galilor cuceriti de romani dar si din vremea lui Napoleon. Pentru prima data, o reteta asemanatoare a fost postata intr-o carte din 1864. Indiferent de data la care aceasta reteta culinara a fost pregatita pentru prima data, rezultatul este delicios si plin de savoare.


Ingrediente:



bucatile bune de friptura de la un cocos de casa (daca aveti, daca nu, e bun si de cumparat), eu am folosit pulpele superioare si inferioare si pieptul taiat in doua, pe lungime
750de ml. de vin rosu,de preferat sec sau demisec
3 morcovi medi
1 telina mica
2 ardei gras
2 linguri de pasta de rosii
200 de grame de ciuperci champignon, (mici)
250 de grame de ceapa mica
3 catei de usturoi
60 de ml. de ulei de floarea soarelui
50 de grame de unt
100 de grame faina
100 de grame bacon,
Buchet de plante: 4 crengute de cimbru,pătrunjel şi 2 frunza de dafin,  legate toate împreună
sare, piper boabe si optional rozmarin (eu, recomand un varf de cutit)

Preparare:

Pasul 1: Marinati carnea de pui

• carne de pui, tăiata în 8 bucăţi • 1 flacon 75ml de vin roşu• 2 frunze de dafin• 250 grame de ceapa mica

• 3 morcovi, decojiti şi tocati in feli groase de 2 cm• 2 căţei de usturoi, zdrobit dar nu tocat• 4 crengute de cimbru• 20 piper negru• 60 ml coniac sau brandy• 100 g bacon
• 200 g ciuperci • 5 linguri făină neteda• 50 g unt• 60 ml ulei de floarea soarelui
• 200 ml supa de pui• Sare şi piper• 1 buchet palnte aromatice (4 crengute de cimbru,pătrunjel şi 2 frunza de dafin)

Pasul 2: Acoperiti si bagati la frigider
Acoperiti vasul cu folie puneti-l la frigider peste noapte.

Pasul 3: Se incalzeste cuptorul Inainte de a scoate carnea de pui din sosul, setati temperatura din cuptor la 150 ° C. Sau daca este model clasic setati-l la mediu. 

Pasul 4: Scoateti puiul din frigider şi strecurati  vinul.
În primul rând, eliminati sferturile de pui din castron şi puneţi-le in alt castron.
Apoi se strecoara sosul printr-o alta sită şi legumele puneti-le deoparte.
Pasul 5: Reducerea sosului de vin si brandySe toarnă sosul de vin într-o cratiţă la foc potrivit. Adăugaţi brandy,amestecând pana la fierbere.
Lasati sa fiarba pana cand s-a redus la jumătate, apoi lăsaţi-l să se răcească.
Pasul 6: Asezonarea puiuluiSe face un pat-uscat cu  hartie de bucatarie, puneti puiul deasupra , la scurs.
Asezonati-l bine cu sare si piper si apoi acoperiti cu făină.
Pasul 7: Prajirea puiluiSe încălzeşte 2 linguri de ulei şi o lingurita de unt în tigaie. Odată tigaia fierbinte, se prăjesc sferturile de pui pe toate laturile.
Cand se rumeneste frumos, scoateţi carnea de pui din tigaie cu o lingura şi puneţi-l într-o oala (optional de lut)


Pasul 8: Gatiti bacon-ul Adăugaţi bacon in aceeaşi tigaie şi prajiti până se rumeneste si devine crocant, apoi scoateţi-l din tigaie şi puneţi-l în oala cu carnea de pui.
Pasul 9: Gatiti legumeleAcum, se prăjesc uşor legume până se rumenesc şi se adaugă in oala.
Pasul 10:  ceapaCurăţati tigaia şi începeti din nou cu 2 linguri de ulei şi o lingurita de unt.
Când s-a incalzit , se adauga ceapa si gatiti-o pana se rumeneste, apoi adaugati-o in oala.
Pasul 11: Gatiti ciupercileGatiti ciupercile pentru câteva minute(pana incepe sa isi lase suc) şi apoi le adăugaţi in oala.
Pasul 12: Acoperiti cu sos de vin şi supa.

În cele din urmă, se toarnă sosul de vin şi supa peste ingrediente.
Acoperiti oala si puneti-o la cuptor timp de 2 ore.
Luaţi capacul pentru ultimele 15 minute din timpul de gătit.
Serviti în timp ce încă e fierbinte.

Pret estimat 50 ron
Merge de minune cu un piure de cartofi sau cu orez.

2 comentarii:

  1. Stimate Domn Bucatar,
    mici stiti sa faceti ????

    RăspundețiȘtergere
  2. ce crezi domnu' Anonim,da.
    Incercati:
    1/4 carne de vita
    1/4 carne de oaie
    2/4 carne de porc
    condimente:
    sare,piper,boia,cimbru si usturoi.
    Daca nu iese.... mai incercati.

    RăspundețiȘtergere